Ny viltvårdare på plats i Evlinge

Mitt namn är Olov Sundström och jag är sedan den 1 juli 2016 engagerad av Värmdö-Evlinge fastighets- och samfällighetsförening som viltvårdare.
Jag flyttade hit i oktober 2014 och jag har nu erbjudit mina tjänster då jag vill bidra till trevnaden i området – precis som många av er andra också gör på olika sätt genom att sitta i föreningsstyrelser, ordna simskolor, genomföra midsommarfirande och vara aktiva i båtklubben.
Jag har jakt- och viltvårdserfarenhet sedan 40 år tillbaka och de senaste 20 åren har jag varit engagerad av Lidingö kommun som viltvårdare samt ingått i den Nationella Viltolycksorganisationen som leds av polisen.

Frågor som jag kan hjälpa till med är bland annat:

  • Att göra eftersök på trafikskadat vilt och om så är nödvändigt avliva viltet.
  • Att hålla efter skabbrävar i området.
  • Att fånga in grävlingar som bygger gryt under husgrunder.
  • Att avliva skadade sjöfåglar.
  • Att hålla nere beståndet av kråkfåglar i området (främst kråkor och kajor) genom regelbunden avskjutning. Beståndet är väldigt stort just nu här i Evlinge. Inte ovanligt med 100-150 kajor och kråkor som söker mat på badplatserna tidigt på morgonen.
  • Att ge tips och råd i olika viltfrågor.
  • Att vara kontaktperson mot Värmdö kommun och länsstyrelsen i jakt- och viltärenden.

Till min hjälp har jag min hund Albin som är av rasen Wachtelhund. Han söker rätt på skadat vilt i lina samt apporterar skadade fåglar i havet. Han är snart 2½ år. En snäll, glad, social och väldigt lekfull kompanjon.
Till min hjälp har jag också min silverfärgade Toyota Land Cruiser. Den har registreringsnummer KHL661. Så bli inte oroliga om ni ser den ”krypa fram” i långsamt mak tidigt på morgonen eller sena kvällar och nätter utanför ert bostadshus. Då är det bara jag och Albin som är ute på ett viltvårdsuppdrag.
Jag ser fram emot att få engagera mig ideellt i Evlinges löpande förvaltning. Jag är en erfaren viltvårdare med gott omdöme och ni kan känna er helt lugna och trygga om ni möter mig med bössan på ryggen när ni är ute och promenerar. Kom gärna fram och ställ frågor om ni undrar över något. Det går även bra att kontakta mig på mobilen. Jag kan dock inte garantera att jag alltid kan svara omedelbart eftersom jag har ett ordinarie jobb som jag utför på dagtid.
Vi ses i vår fina natur
Olov Sundström, 070 – 667 66 00